Select Language

петък, 23 април 2010 г.

Пътят към робството

"Пътят към робството" е страстно предупреждение за опасността, която крие държавният контрол върху средствата за производство и за това, че този път води не до утопия, а до ужаси като тези в нацистка Германия. Хайек показва как държавният контрол върху икономиката предизвиква негативни ефекти като намаляване на икономическата сигурност, възнаграждаване на неефикасния и наказване на ефикасния труд, нарастващо недоверие към държавата.
Изказано във време, когато социалистическото мислене доминира в академичните среди (1944 г.), твърдението на Хайек, че “частната собственост е най-важната гаранция за свободата, не само за тези които имат собственост, но и за тези, които нямат”, остава глас в пустиня. Посланието обаче се оказва вечно и в същото време приложимо в множество конкретни ситуации.
Това е най-добрата, най-завършена творба на Хайек. Пътят към робството е истинска класика. Ню Йоркската обществена библиотека я класира сред 100-те най-влиятелни книги на 20 век. Водещи историци, журналисти и редактори я нареждат на 4-то място сред най-добрите публицистични книги на 20 век.
"Пътят към робството едновременно предотврати разпространението на "реалния социализъм" в Западна Европа и Съединените щати, и пося семената на свободата в Съветския съюз, където те дадоха плод след близо 45 години." Едуин Фьолнер-младши
Книгата се продава в книжарници Пингвините на цена 7лв и може да бъде закупена онлайн на цена 5.95лв от ТУК.
бутони за социални мрежи