Select Language

сряда, 28 юли 2010 г.

Как да изградим задължителни навици

Гари Демар
  1. Четете поне по 10 страници всеки ден от документални и научни книги от различни области: наука, история, литература, музика, изкуство, научна фантастика, теология, икономика и т.н. Увеличавайте количеството с една страница на ден докато стигнете до 20 страници на ден. Р. Дж. Ръшдуни е четял минимум по една книга на ден – „с подчертаване, с водене на бележи на задната страница – шест дни в седмицата за 25 години. След това се е придържал към същата програма за още 25 години.” Отидете и направете същото. След 10 дни, ще сте прочели книга с 200 страници. Това е повече от 35 книги на година. След десет години, 350 книги. След 40 години, 1400 книги. Увеличавайте страниците всеки ден и в рамките на живота си, ще сте прочели повече книги отколкото повечето хора са виждали в библиотеката. [1]
  2. Научете се как да преглеждате книга, за да определите, дали си струва да я четете цялата. Научете се, как да четете бързо, за да изследвате книгата за информация.
  3. Водете си бележник с прозрения, факти, добре установени истини и нови думи от речника. Аз използвам „Moleskine Notebooks.” Нося един такъв навсякъде, където и да отида. Не можете да уповавате на паметта си.
  4. Всяка година, четете поне една книга в категория, която ви се струва трудна и дори скучна, така че да можете да дискутирате пет принципа по предмета. Представете си вас седнал на маса, с някой запален по небесната механика. Ще направите приятел.
  5. Поемете инициативата и задавайте въпроси на хора, които знаят повече от вас. Ако сте млад, това означава почти всеки, който срещате. Слушайте повече, отколкото да говорите. Ако отговора на е ясен, искайте разяснение. Научете поне 10 нови неща всеки ден.
  6. Бъдете способни да дадете интервю без да използвате думата „такова” повече от 3 пъти, освен ако думата не е належаща да се използва като в „Това е такова красиво животно,” а не „Такова… а, това животно е такова…”
  7. Бъдете способен да изнесете реч в рамките на 12 минути без да използвате бележки. Ако трябва някога да изнесете импровизирана реч, бъдете готови да изнесете такава в рамките на 3 минути. По-малкото често е повече. Когато някой ви помоли да говорите и ви даде минута за това, НЕ я превишавайте. Бихте искали хората да кажат, „Да би имал повече време” отколкото Кога най-накрая ще млъкне?”
  8. Започнете собствен бизнес, така ще знаете, колко усилия отнема управляването на компания и колко трудно е да направиш печалба, да наемаш и уволняваш работници (повечето от които не са квалифицирани за работата), да си на пазара, да попълваш формуляри, да плащаш данъци, да попълваш формуляри, да плащаш данъци.
  9. Не се страхувай от провала. Някои от най-добрите уроци, които някога ще научиш, ще са от провали, но само ако решиш, да се поучиш от тях.
  10. „Силата в немощ се показва съвършена” (2 Кор. 12:9). Понякога (в повечето случаи?) Бог използва твоите слабости над твоите сили, за да те превърне в човека, в който Той иска да бъдеш.