Select Language

понеделник, 1 февруари 2010 г.

Винаги готови

Не бойскаутите са тези, които са получили заповедта да „бъдат готови,“ а християните (1Петър 3:15). Когато неверието става все по-силно, оголвайки своите жестоки зъби, ние повече от всякога се нуждаем от оръжията в тази книга. Като ги използвате, ще можете да извадите зъбите на антихристиянството с благодат, любов и ядрен арсенал от християнска апологетика. Прочетете тази книга, след това я прочетете отново. Ще откриете, че сте „въоръжен до зъби“ и винаги готов. 
Стивън Шлисел

Умът на Грег Бансен беше всичко друго, само не неточен. В един свят на апологетична мътилка и объркване, той имаше дарбата да разграничава основната идея от това, което не беше важно. Древните римляни биха казали за такъв като него, Rem acu tetigisti. Той можеше да „докосва нещата с игла“. Тази книга съдържа многобройни примери как той прави именно това. 
Дъглас Уилсън

Книгата може да бъде закупена от издателство Нов Човек на цена 16,90лв, като бъде поръчана по интернет от ТУК. Книгата може да се чете онлайн от Християнска Интернет Библиотека.

Диспенсационализмът

Има ли Бог два отделни плана за Своя народ: план А за Израил и план "Б" за Църквата? Дали църковната епоха е мистериозен парентезис за който не са пророкували старозаветните пророци? Дали вярващите ще бъдат грабнати от този свят преди периода на Голямата скръб? Какво е гледището на диспенсационалистите за Божието царство, Милениума и основните доктрини на спасението? Съответстват ли възгледите им на Писанието? Кейт Матисън дава ясен отговор на тези въпроси в това полезно изследване върху диспенсационализма. Той цитира думите на водещи диспенсационалистки автори и дава отговор, като се позовава на Библията в подкрепа на реформираната позиция за Църквата, спасението и последните времена.
„Едно ясно въведение към основните въпроси, които разграничават богословието на диспенсационализма от класическото реформирано богословие... ценно пособие за всеки реформиран християнин”.

Р. Ч. Спроул
Книгата може да бъде закупена от издателство Нов Човек на цена 5,90лв , като бъде поръчана по интернет от ТУК.

Библейската доктрина за детското кръщение


Пиер Марсел разглежда наболели проблеми за кръщението в Църквата изчерпателно, открито и библейски. Пиер Марсел е пастор във Френската реформирана църква, главен редактор на "La Revue Reformee" и вицепрезидент на Калвинисткото общество във Франция. Той е изнасял лекции в Свободния богословски факултет на Парижкия университет и перото му е забележително плодоносно и ефективно за написване на книги, актуални за богословската ситуация в наше време...
Филип Е. Хюз

" Единствената ми мисъл бе да дам своя скромен принос на пастирите и верните хора от Френската реформирана църква, като предложа малко светлина за ума по въпроса за детското кръщение, който понастоящем е много популярен във Франция, както в почти всички страни..."
Пиер Марсел
Книгата може да бъде закупена в книжарница Пингвините на цена 6,90лв или да бъде поръчена по интернет на цена 5,87лв от ТУК

Институти на християнската религия том 1, 2, 3 и 4.

В тази Първа Книга на Институтите Калвин разглежда първостепенния въпрос за християнската религия - познанието за Бога Създател. Без познание за Бога не можем да имаме познание за себе си, защото човекът не е автономен и не е възникнал от само себе си, а е създаден по Божия образ. Бог е необхватен за човешкия ум, защото има радикално разпределение между Създателя и Неговото създание; хората винаги остават ограничени, докато Бог е неограничен. В Своето Слово Той е дал достатъчно откровение за Себе Си, което да даде на човека спасително познание, както и да му даде надеждно, макар и не изчерпателно, познание за него самия и за света около него. Богът на Библията е едновременно един и три - онтологично Триединство - едновременно трансцендентен - издигнат над създанието и напълно абсолютен, и иманентен - присъстващ във всяка част от създанието и управляващ всеки един атом от Своето създание в съответствие със Своя върховен план. В Него няма противоречие или промяна, нито има скрити възможности, които Той още не е изследвал. Нито пък Бог има някаква нужда от Своето създание, а е самодостатъчен и напълно независим и свободен от външно влияние. Следователно, спасението е изцяло Божия действие. Хората не могат да манипулират Бога за спасение; Бог определя спасените чрез Своята благодат, и причината за тази благодат е скрита от човешкия ум. Животът на християнина трябва да бъде не изследване на Божия ум и Божията скрита наредба за света, а постоянно поклонение и благодарност пред Бога за Неговото Провидение. С това учение Калвин унищожава претенциите на падналия човек за божественост и отдава слава и заслуги на Бога и Неговия Син, Исус Христос. Това е истинското библейско учение, наследено от апостолите и от бащите на Църквата. Реформаторите не измислят нова религия; те само вярно следват наследството на Августин и на вселенските събори. Истинското наследство на Ранната Църква не е религиозната помпозност на Рим, нито ритуализираният мистицизъм на Източните църкви. Истинското наследство на Ранната Църква е възстановеното учение за абсолютното върховенство на Бога Създател и спасението в Исус Христос по благодат чрез вяра. 

Мнозина днес си представят християнството преди всичко като “морална религия”: религия, която се занимава главно с поведението на човека, въздържанието от определени страсти и действия, както и налагане на определени морализаторски правила за говорене. Да си християнин, според тях, е просто да си “добър” и “новороден.” Дълбокото познание на вярата, интелектуалните й основи, доктриналната чистота, се оставят на “професионалните” църковни служители, пастири и богослови. Християнството не е преди всичко “морална религия.” В основата си, християнството е доктринална религия с неизбежни морални следствия. Християнството е учение. То е поклонение, литургия на лично посвещение към един личностен Бог и познаване – интелектуално и духовно – на този личностен Бог. Християнството е също цялостен мироглед за вселената – сътворение, вътрешни взаимовръзки и отношения, развитие, историческа целенасоченост и край. Разбира се, християнството е също и принципи за морално поведение. Във Втората книга на своите Институти на християнската религия Жан Калвин започва да прилага вечните принципи във времето, като проследява историята на взаимоотношенията между Бога и човека. В грехопадението човекът е изпаднал от своето първоначално състояние на съвършенство. Това деяние е покварило цялото му същество, и сега човекът не е способен на нито едно добро дело, нито дори да се стреми към някакво взаимоотношение със своя Създател. С това обаче не свършва заветът между Бога и Неговите създания. Бог се намесва в историята, за да изпълни Своя план, като извършва делото на Изкупител на човечеството. Изкуплението е главното действие на Бога в историята, и Изкуплението е центърът на историята – източник, кулминация и цел на всяко историческо събитие и на целия ход на историята. Задачата на Изкупител е поета от Втората Личност от Триединството, Божият Син Исус Христос. Следователно, центърът на цялата земна история е делото на Исус Христос. Чрез Исус Христос Бог отделя Своите избрани в Своето заветно общество, Църквата.

През последните два века евангелското християнство се е поддало на измислиците на светския хуманизъм за човека като мерило за всички познавателни категории. Тази лъжа е била преведена на богословски език като „свободна воля” на човека. Време е за връщане към истинското библейско учение. Третата книга на Институтите на Жан Калвин е добро начало. Жан Калвин отказва да бъде въвличан в логиката на хуманизма, която намира за противник на истината, и не се смущава ясно да го заяви, като издигне върховенството на Божията благодат над човешката воля. В това Калвин не е сам. Той просто следва поредицата от църковни богослови, започваща от апостол Павел, продължаваща през Отците на Църквата (особено Бл. Августин) и стигаща до предшественика и съработник на Калвин в Реформацията на Църквата, Мартин Лутер. Няма разлика в идеите на Лутер и Калвин. Реформацията е възстановяване на учението на Ранната Църква, и това възстановяване се основава на една-единствена идея, централна и жизнено важна за истинското християнство: Върховенството на Бога и Неговата благодат в спасението.

Християните в България, дори когато отбелязват Деня на Реформацията, не познават учението на Реформацията, нехаят за Реформацията, а когато все пак чуят нещо от учението на Реформацията, застават открито срещу нея. Като християнско общество, което се присъединява към християнска Европа, е време да променим това отношение към нашите духовни и интелектуални корени. Личността на Жан Калвин им огромно влияние върху развитието на цяла Европа, а заедно с нея и върху останалите части на света. Християните предпочитат да вярват, че Калвин и неговото учение не са играли някаква съществена роля за промяната на историята извън живота на Църквата, с изключение на някои ограничени области в Швейцария и Централна Европа. Точно обратното е вярно - ако има човек, който да е упражнил влияние върху развитието на света, това е Калвин. И той прави това с единствена книга, писана, редактирана и усъвършенствана в продължение на повече от двадесет години - Институти на християнската религия. Четвъртият том на Институтите насочва вниманието ни към
Божиите средства, чрез които Той ни въвежда в Христовото общество - Църквата. Авторът отговаря и на въпросите как Бог пази и се грижи за човека, който принадлежи на Христовото тяло. Когато Църквата в България най-после осъзнае величието на своето минало в Реформацията, тя ще започне да осъзнава и величието на своето бъдеще в историята - победоносна Невяста, изпълнила цялата земя с Божия закон, пред която вратите на ада не могат да устоят. Но трябва да започнем първо с познаване на наследството си, духовно и интелектуално, и Институтите на Калвин са добро начало.

Книгите са достъпни  в Християнска Интернет Библиотека, и  могат да бъдат закупени от издателство Нов Човек на цена: Том1- 8,90лв; Том2- 12,90лв; Том3- 14,90лв; Том4- 14,90лв.

Жан Калвин - реформаторът

През 2009 година чествахме 500 години от рождението на Жан Калвин (1509 - 1564). Днес го наричат първият гражданин на Европа. Живял през XVI век, големият реформатор поставя основите на съвременната Западна цивилизация. Неговите трудове по систематично богословие и усилията му да превърне Женева в град - образец, дават отражение в живота на милиони след него.
Книгата може да бъде закупена от книжарница Пингвините на цена 12,90лв, или поръчена онлайн на цена 10,97лв ТУК

Чули сте, че е било казано

Чули сте, че е било казано: Светът е зъл.
Християните трябва да бъдат неутрални.
Не можеш да постановяваш морала със закон.
Християните не трябва да се занимават с политически въпроси.
Това са твърдения от доктринална важност, които християните слушат и в които вярват от много години. Това също са неща, които много от нас разбират неправилно. И нашето неправилно разбиране ни е обвързало в грешно бездействие.
Гари Демар се съсредоточава върху тези и още единадесет твърдения. Твърдения, които християните са възприели като истини, и все пак един внимателен поглед в Писанието разкрива, че Библията всъщност учи обратното.
Със забележителна проницателност в текста на Писанието Демар възстановява библейския възглед по тези въпроси и ни насърчава да отговорим на призива за действие, отправен към нас от Божието Слово.

Книгата е достъпна  за безплатно четене в библиотеката на  Презвитерианска Реформирана Църква гр.Бургас- www.prchurch.com , както и онлайн в Християнска Интернет Библиотека, също така може да бъде закупена от издателство Нов Човек на цена от 10.90лв.

Безусловна капитулация

Какво действително Библията казва относно Бога? Относно сътворението? Относно греха и осъждението? Относно дома и семейството? Относно богатството и бедността? Относно последните дни? Относно мисията на Църквата?

За нещастие повечето християни днес не могат да дадат нещо по-добро от мъгляви и неясни отговори на такива въпроси. Същото е и с повечето пастири или теолози.

Безусловна капитулация е предназначена за решаване на този сериозен проблем. Тя е учебник за основите на вярата. В нея д-р Гари Норт ни казва какво Библията действително казва.

След като прочетете тази проста, но проницателна, жизнена и съдържателна книга, вероятно единствените въпроси без отговор, които ще останав в ума ви, ще са: "Готов ли съм да се предам пред изискванията на Христос и пред заповедите Му? Ще Го следвам ли безусловно?"

Книгата е достъпна  за безплатно четене онлайн в Християнска Интернет Библиотека, също така може да бъде закупена от издателство Нов Човек на цена от 10лв.

Пуританските икономически експерименти

По-голямата част от материала в тази малка книжка първоначално се появява в една серия от три статии в "The Freeman" през пролетта на 1974 година. Върху същия материал авторът пише и своята докторска дисертация - "Възгледът на собствеността в пуританска Нова Англия, 1630 - 1720". Книгата дава коментари върху капиталния труд на Макс Вебер за протестантската прагматичност, издаден и на български.
Книгата е достъпна  за безплатно четене в библиотеката на  Презвитерианска Реформирана Църква гр.Бургас- www.prchurch.com, както и онлайн в Християнска Интернет Библиотека, също така може да бъде закупена от книжарница Пингвините на стойност 3.90лв, или да бъде закупена онлайн за цена 3.32лв от ТУК 

Честни пари - библейски принципи за парите и банковото дело

Дали Библията говори за тежките икономически проблеми на нашето време? ДА.

Днес сме изправени пред криза с астрономически размери. Държавните дългове нарастват. Парите се срутват. Банките фалират. Бизнесът се свива. Семействата се борят за оцеляване. Ние сме претърпели корабокрушение и седим на върха на планина от дългове, които никога няма да бъдат изплатени.
Повечето професионални икономисти не знаят какво да правят. Нито пък знаят какво да правят професионалните богослови. Те нямат отговори. Но Библията има отговори.

В тази книга от новаторската поредица Библейски инструкции д-р Гари Норт очертава конкретно какви са тези отговори. Той показва без никакво съмнение, че има надежда. Ако действаме бързо, мъдро и библейски можем да спасим цялата Западна цивилизация от най-бедствената икономическа катастрофа в историята.

Книгата може да бъде закупена от книжарница Пингвините на стойност 7.90лв, или да бъде закупена онлайн за цена 6.72лв от ТУК