Select Language

сряда, 24 март 2010 г.

Книгите на Айн Ранд

Айн Райд, чието рожденно име е Алиса Зиновьевна Розенбаум е родена на 02.02.1905г в Санкт Петербург и умира на 06.03.1983г в Ню Йорк.
Айн Ранд е позната по света със своята рационална философия, близка по идеи с политическото и философско движение либертарианство, която тя нарича "Обективизъм". Пише множество философски есета за свободната мисъл, защитавайки свободата, социалната справедливост и частната собственост.  Айн Ранд значително повлиява на политическата философия и на либералната икономика, най-вече в Северна Америка. Считана е още за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството, отхвърлящо всички форми на принуда, проповядващо ценностите на разума, производителността и „рационалния егоизъм” – главната идея на обективизма. Като член на крайните антикомунисти, Айн Ранд проповяда независимост с идеите на капитализма.
През 1962 г. по време на представянето на най-известния ѝ роман "Атлас изправи рамене", Айн Ранд е помолена да опише философските си възгледи, докато стои на един крак. Последвалият отговор става много известен:

1.Метафизика: Обективна реалност
2.Епистемология: Разум
3.Етика: Личен интерес
4.Политика: Капитализъм 

Всички издадени на български книги на Айн Райд, с кратко резюме към всяка отделна книга, цени и възможности за онлайн полупка с намаление от цената можете да намерите ТУК.