Select Language

неделя, 14 март 2010 г.

Притчата за приоритетите в живота.

В час по философия професорът застанал на катедрата, изпълнена с различни предмети и зачакал студентите да утихнат. Тогава взел голям празен буркан и го напълнил с топки за голф. След това, попитал студентите дали съдът е пълен. Те отговорили утвърдително. После професорът взел една кутия с камъчета и я изсипал в съда, разклатил го леко и камъчетата се наместили между топките за голф. И отново попитал студентите дали съдът е пълен. Те пак отговорили утвърдително. Сетне професорът взел кутия с пясък и я изсипал в съда. Естествено пясъкът запълнил всичко. Той попитал още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговорили с единодушно „да“. Тогава професорът взел две кутии с бира от бюрото и изсипал съдържанието им в съда, което изпълнило празното пространство сред песъчинките. Студентите се разсмели. Сега, казал професорът, когато смехът утихнал, искам да Ви кажа, че този съд представлява Вашият живот. Топките за голф са важните неща във Вашия живот – семейството Ви, здравето Ви, децата Ви, приятелите Ви, страстите предпочитанията Ви – все неща, които, ако загубите всичко друго и Ви останат само те, животът Ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща – работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало – малките неща. И продължил: „Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за Вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието Ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.“
Една от студентките вдигнала ръка и попитала: „А какъв беше смисълът на бирата?“ Професорът се усмихнал। „Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът Ви, винаги ще се намери място и за две бири.“ :)

Най-големият футболен успех на България

Когато се говори за успех, няма как да се подмине един от най-големите български успехи- този на националният ни отбор по футбол от САЩ 1994 година! Този клип няма поучителен характер, неговата цел е да ни припомни онези неописуеми моменти на щастие, които изпитахме през онова "лудо" лято на 1994година. Моето пожелание към читателите на този блог е всеки един от тях да изпита в живота си онзи момент на щастие, изпитан от постигнатите цели в живота си, от това, че е успял!