Select Language

сряда, 18 януари 2012 г.

Четири пъти любов

Семейна обич, приятелство, ерос, милосърдие - четири вида любов, трудно разграничими, вплетени един в друг, но с неотменни и реални различия. Луис предупреждава за заблуди и изкривени представи, причинявани някога от първите три, които той нарича "естествени". Със своята благосклонност и всеотдайност милосърдието е онова, което обединява и осмисля всяка човешка любов. Книгата може да бъде закупена от издателство "Нов човек" на цена от 4,90лв ТУК

Порнографията

Един от основните проблеми с порнографията е поражението, което нейните лъжи за сексуалността нанасят. Главната от тях гласи, че мъжете и жените имат различно телосложение, но еднакво мислене. Жените жадуват и подхождат към секса със същото отношение както мъжете. Това е главната лъжа на порнографията!  В книгата "Четири пъти любов" К.С.Луис пише, че когато завладеният от  страстта мъж казва, че "търси жена", жената е последното, което той иска. Той не иска жена, а иска удоволствие, за което тя е необходимото оръдие! Ако наистина иска жена, тогава той би искал и дом, ограда с колове, пердета, деца и всичко останало от живота с точно тази определена жена. Мъжът под влияние на страстта иска просто сексуален партньор, който е готов да се преструва, че умствено и емоционално не е жена. Например, проститутката действа привидно като жена, но й се налага да отхвърли своята женска природа. Независимо от причината, тя е готова да се преструва, че отвътре не е жена.
Ако анкетираме хиляда мъже с безразборни сексуални връзки, ще открием хиляда мъже, на които им липсва самоконтрола на сексуалните изкушения. При хиляда жени с подобен начин на живот, ще срещнем хиляда жени с проблеми не със секса, а със сигурността им като личности. По принцип търсят не голямото сексуално удовлетворение, а емоционалната сигурност.
Когато бях малък, моето семейство отиде на гости на приятели на моите родители. На път за вкъщи, моят баща спомена на майка ми, че когато дъщеря им порасне, техните приятели ще имат големи проблеми с нея- проблеми с мъжете. Той го каза, защото веднага, след като влязъл в домът им, тяхната малка дъщеря го затрупала с внимание. Тъжното е, че предсказанието се сбъдна. Когато в къщата влезе чужд мъж и малкото момиче се покатери на коленете му, има голям проблем. То чувства голяма празнина в живота си- потребност от мъжко внимание- което нейният баща не задоволява. Момиченцето жадува за внимание от страна на мъжете. Когато започне да съзрява, тя изведнъж ще открие, че притежава стока, с която може да търгува и ще е изкушена да я използва, защото ще продължава да изпитва потребност от сигурност и празнината в нея все така ще крещи за мъжко внимание. И така мъжете изведнъж ще започнат  "на драго сърце" да й обръщат внимание. Преди, тичането на малкото момиченце след тях им е дотягало, но сега сами ще идват при нея. Естествено, те целят едно, а тя съвсем друго. Така става размяна, която не прави истински щастлива нито една от страните.
Извадка от книгата на Дъглас Уилсън "Реформиране на брака".