Select Language

сряда, 17 февруари 2010 г.

Същност на десетопръстната система за машинопис

Основно положение на пръстите.

При десетопръстната система на писане пръстите на двете ръце се държат върху клавиатурата върху втория (среден или основен) ред клавиши, в така наречено основно положение. От клавиш [F/О] наляво се нареждат четирите пръста на лявата ръка, а от [J/Т] надясно - пръстите на дясната ръка. Палците на двете ръце се поставят върху интервалния клавиш. 

На повечето клавиатури върху клавишите [F/О] и [J/Т] има малки релефни пъпчици. Това улеснява тяхното откриване чрез напипване. 

Клавишни зони

Клавиатурата се разделя мислено на зони, като клавишите от всяка зона се натискат с един и същи пръст. Разположението на зоните и пръстите, с които се натискат клавишите от всяка зона е следното:

Писане 

През време на писане пръстите на ръцете се държат постоянно в основно положение. Само пръста, с който се натиска даден клавиш, ако е необходимо се изнася, натиска клавиша и после се връща в основно положение. 

Интервалите между думите се отбелязват чрез натискане на интервалния клавиш с палеца на едната или на другата ръка. - Ако буквата преди интервала е натисната с пръст на лявата ръка, интервал се натиска с палеца на дясната ръка и обратно.

Гледа се само текста, който се преписва или екрана на компютъра, а не ръцете на клавиатурата.

Приключенията на Джонатан Гълибъл

Прекрасно е да се срещнеш със съчинение по най-сериозните проблеми на пазарната икономика, което едновременно е и отлична художествена литература.
Класическият сюжет с претърпяно след буря корабокрушение и попадането на малък остров, е използван за целите на популяризаторска по същество литература. Сюжетът дава възможност позитивни икономически идеи да бъдат „преобърнати", да бъдат видени в едно абсурдно всекидневие.
Юношата Джонатан Гълибъл, позитивно настроен и любопитен за всичко заобикалящо го, се сблъсква непрекъснато с неразбираемото за него (като носител на здравия разум), ходове на непазарното, "разпределително" и уж-социално мислене. Тези конфликтни ситуации са понякога весели и безобидни, но и доста често - опасни или поглъщащи като черна дупка човешката енергия.
Сюжетите във всяка от главите на книгата придават по преобърнато-парадоксален начин плът и кръв на пазарните принципи, на либералното икономическо въображение. При това внушението се прави ненатрапчиво, с усмивка, някак неусетно в хода на общото повествование. Авторът Кен Скуланд с истинско писателско умение успява да създаде цял един свят - островно обособен, движещ своите абсурдни логики (по-точно е да се каже — буксуващ по силата на своите непазарни предразсъдъци). Епизодините персонажи са въплъщения на тези анти-принципи, но същевременно са колоритни и нееднозначни...
Книгата може да бъде закупена от книжарница Хеликон на цена от 10лв, или поръчена онлайн на цена от 9.50лв от ТУК.