Select Language

вторник, 20 октомври 2009 г.

Филма КЛАС (по истински случай)


Естонският филм "Клас" е заснет по действителен случай (за огромно съжаление) и отразява реалната, деградирала обстановка в държавно субсидираните училища показвайки резултатите от родителската безотговорност. Филмът е изключително въздействащ и на места отблъскващ!

Рецензия:
Всички в класа са против неудачника Йосеп. По една нелепа случайност Каспар се превръща от негов мъчител, в приятел и защитник. Но всеки път неговата помощ донася повече злини, отколкото полза на новият му приятел. Всеки иска своето: Каспар - старите си приятелите и момичето, а Йосеп, достойнството да бъде нормално момче. Съучениците им обаче не мислят така. С безпощадно постоянство те отиват все по-далеч в гаврите си. Но те не знаят, че бащата на Йосеп е военен и държи оръжие в къщата си...
Желаещите да изтеглят филма, могат да използват заглавието на статията за линк към zamunda.net

Шокираща ”снимка” на българското училищеШокиращи факти за средното образование у нас разкри репортаж на bTV, след като репортер на медията става под прикритие учител за един месец в столично училище.
Репортерът на телевизията Стоян Георгиев "учителства" по английски език в 85-о СОУ "Отец Паисий" в столичния квартал "Враждебна" на ученици в 5, 6, 7 и 8 клас. В часовете децата играят комар, бият се, пускат си музика, а говоренето в час е почти задължително. Учителят под прикритие става свидетел дори и на "гладиаторски" женски бой, предаде Агенция БЛИЦ.
"Господине, скубете ли си веждите?", го пита чаровна девойка в първия му час. Вече никой не се страхува от контролни, а ученичка в 5-и клас е напълно наясно какво означава думата "курва". Учениците масово твърдят, че нямат учебници и тетрадки.
"Учителят" Стоян Георгиев получава и уроци по сваляне на момиче.
"Вижте как се ухажва момиче. Първо един шамар, после "циганската" ляга по гръб, вдигаш й краката, клатиш и после пак", обяснява компетентно петокласник.
"Тройка ще правим ли, господине?", любопитна е друга ученичка.
В клас децата размахват ножове и се разхождат между чиновете.
При изпитването положението става още по-трагично. "Какъв е отговорът на Good morning?", пита учителят. Ученичката отговаря: "Добро утро". На подканата, че трябва да го каже и напише на английски тя казва: "Не мога да пиша на английски". Ученичка, която учи английски от 4 години, смята, че отговорът на въпроса "How are you?" е "Fain tanky". Друго момче пък се оказва, че за 4 години учене на английски е научило точно 4 думи. Сред тях, разбира се, са "bastards" и "fuck", установява "учителят" Георгиев.

Черната хроника в българските училища5 март 2004 г.
14-годишните Антония Матева и Мария Дръндарова убиват по особено жесток начин съученичката си Маргарита Гергененова. Пловдивският окръжен съд ги признава за виновни и ги осъжда съответно на 8 и 9 години лищаване от свобода.

28 октомври 2005 г.

Красимир Славов е наръган с нож в гърба от съученика си Илхан Шакиров. Инцидентът е става в 11-и клас на Професионалната гимназия по електротехника и строителство в Търговище.
6 октомври 2006 г.
17-годишно момиче от Професионалната гимназия по строителство архитектура и геодезия във Велико Търново сцепва главата на своя съученичка с метален бокс.

23 февруари 2007 г.
18-годишният Николай Русев пребива с чук 17-годишния си съученик Костадин Ангелов в двора на СОУ "Васил Левски" в Димитровград. „Всичко стана, защото Ники обиди сестра ми", казва оцелелият след инцидента Костадин.

12 април 2007 г.
13-годишният Едуард Красимиров е ранен с джобно ножче от съученика си – шестокласника Александър Радославов.
17 април 2007 г.
16-годишната Лорета бе жестоко пребита от съученичката си - десетокласничката Виктория от 44-о СОУ. Не се знае каква е причината за свадата между двете момичета.

6 юни 2007 г.
14-годишната Алесандра Киркова от Варна бе пребита от съученици. Седмокласничката в училище "Васил Априлов" се опитвала да предпази своя приятелка от пушенето на марихуана.
11 декември 2007 г.
14-годишно момче почина след сбиване в двора на ОУ “Никола Икономов” в Разград. Няколко осмокласници са участвали в побоя.
13 декември 2007 г. 13-годишният Ясен Чирийски от Самоков наръгва с джобно ножче в гърба 12-годишния си съученик Светослав Янов, след като двамата се скарват на тема прякори. За щастие, инцидентът завършва без фатални последици.
29 януари 2008 г. Осмокласници стрелят със самоделна ловна пушка из класната си стая в Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. Училището е огласено от куршумите около 11 ч на 29.01.08 г., между третия и четвъртия учебен час. Тримата приятели решават по този начин да отмъстят на по-големите ученици, които ги тормозели и обиждали. Идеята да се направи самоделна пушка била на 14-годишния Иван Ненчев.
14 март 2008 г. 17-годишният Станислав Иванов от гимназията по машиностроене във Враца е наръган с нож от 16-годишния Стефан Емилов, по прякор Мачката. Нападението е заради момиче. Станислав е опериран по спешност.
18 април 2008 г. Синът на щангиста Гълъбин Боевски – Пол се самонаранява с газов пистолет, с който ходи в училище. Инцидетът става рано сутринта в 18-то училище в столицата, където учи Пол Боевски. Съучениците на Пол твърдят, че той от два месеца идва на училище с пистолет, но бащата Гълъбин Боевски и учителите научиха за това чак на 18.04.08 г.
Същия ден десетгодишният Александър Манчев намушква със стъкло в ръката 15-годишния Румен Попов. Инцидентът става в двора на Дома за деца лишени от родителска грижа "Рада Киркович" в Пловдив. Двамата се скарват заради радиоапарат. Случаят е докладван в полицията и Детската педагогичска стая в града.
15 май 2008 г. Иван Инджов и Атанас Митев на 18 и 19 години пребиват с метален бокс 17-годишния Виктор Сарандев и двама негови приятели пред хуманитарната химназия “Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив. Побойниците са задържани в ареста на 4-то РПУ.
19 май 2008 г. 19-годишният Николай Ивов Арабаджиев убива и разчленява тялото на своя съученик Атанас Христов Атанасов. След това изхвърля частите от тялото в кофа за смет в столичния квартал "Гевгелийски".
21 май 2008 г. Осемгодишно момче стреля с въздушна пушка и ранява ученик в двора на бургаското училище "Св.св. Кирил и Методий". Инцидентът става около 18.30 часа на 21 май 2008г. Пострадалият четвъртокласник е ранен в дясната ръка и след оказана първа помощ е освободен за домашно лечение.
1 юни 2008 г. Навръх 1 юни няколко момичета гасят фасове по врата и ръцете на 15-годишно момче в училище в София. Преди това по-големите ученички набили и откраднали телефона на детето. Грозният екшън станал в училище в столичния квартал "Дружба", съобщават от "Пирогов". За случая е известена Детска педагогическа стая.
5 октомври 2009 г.
16-годшният Георги Чакъров от Варна умира след сбиване със съученик. И двете момчета са от Техническата гимназия.
И това за жалост не е вичко ...