Select Language

петък, 23 октомври 2009 г.

Децата до четвърти клас няма да повтарят учебната година

Дата : 11 Юни 2009 г

Децата до четвърти клас няма да повтарят учебната година – това предвиждат приетите от кабинета промени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. По думите на министъра на образованието - когато ученикът не се справя в малките класове, не означава, че ще отпадне от системата.

Учениците вече подбират наркотика

Дата : 17 Юни 2009 г
40 % от учениците в 9 до 12 клас във Варна са употребявали наркотик. Това стана ясно на пресконференция по повод борбата с наркоманиите.

На пресконференцията специалисти изнесоха информация и за предпочитаните от младежите наркотици, като челните места заемат така наречените синтетични наркотици, сред които са амфетамини, екстази и други, информира агенция Фокус.

Марихуаната е на първо място при младите хора, коментираха още специалисти. Оказа се, че употребата на хероин във Варна намалява, тъй като тийнейджърите смятали, че този вид наркотик е за пропаднали хора.

Признания на учителка разтресоха моралните устои на училището

Дата : 19 Юни 2009 г
В училището, в което преподавам, групичка приятелки обслужват сексуално два-три фургона с работници като срещу това получават дребни подаръци". Горчивите признания са на педагога от столично училище Красимира Найденова, направени днес на кръглата маса, организирана от КТ“Подкрепа.

Mомче почина след сбиване със свой съученик във Варна

Дата : 6 Октомври 2009 г

"Шокиращ е фактът, че при вчерашното сбиване между ученици във Варна е имало много хора и всички са били свидетели, но никой не се е намесил". Това каза пред журналисти в 56-то СОУ министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Тя коментира темата за вчерашния трагичен инцидент, при който момче почина след сбиване със свой съученик във Варна, като инцидентът е станал извън училището в района на супермаркет.

Според министър Фандъкова, темата за агресията трябва да бъде подложена на обществен дебат. Тя посочи, че всички трябва да помислим - учители, родители и обществото, за да не се случват подобни инциденти.

"Нашето желание е да се повиши ролята на възпитателната дейност в училище, както и ролята на педагогическите съветници и на психолозите, които да разговарят с децата и да се работи превантивно с агресията", посочи министърът. Тя определи вчерашния трагичен случай като невероятна проява на агресия.

По-рано днес стана ясно, че боят между двамата ученици във Варна е бил организиран предварително. Това заяви директорът на Професионална техническа гимназия във Варна инж. Ирма Дукова.

Директорът на гимназията е подчертала, че на този етап няма информация, какъв е бил поводът за възникналия бой между младежите. Тя е била категорична, че подобни инциденти на територията на училището преди този случай е нямало, но няма и да има за в бъдеще.

Ирма Дукова добави, че по информация, която има от свидетелите на драмата, по време на боя е имало и спрени автомобили, от които други хора са наблюдавали боя между тийнейджърите.