Select Language

петък, 23 април 2010 г.

Икономиката в един урок.

Тази книга е анализ на икономическите заблуди, които са толкова разпространени, че са станали почти общоприети. Днес обаче в света няма правителство, чиято икономическа политика да не е повлияна, ако не и изцяло определена, от приемането на някои от тези заблуди. Най-късият и сигурен начин да се разбере икономиката, е дисекцията на тези грешки и особено на основната грешка, от която те произлизат.
Урокът на Хазлит е, че когато анализира едно икономическо предложение, човек трябва да проследи не само непосредствените резултати, но и резултатите в дългосрочен аспект, не само първичните, но и вторичните последствия и не просто ефекта върху някоя специална група хора, но ефекта върху всеки човек. Хазлит вярва, че неуспехът да се прилага тази поука е най-честият източник на икономически грешки.
Целта на този труд е да покаже, че много от идеите, които сега минават за блестящи открития и постижения, са всъщност възкресени древни грешки - поредно доказателство на сентенцията, че тези, които не познават миналото, са обречени да го преживеят отново.
Книгата е на цена 10лв и може да бъде закупена онлайн от ТУК.
бутони за социални мрежи

Пътят към робството

"Пътят към робството" е страстно предупреждение за опасността, която крие държавният контрол върху средствата за производство и за това, че този път води не до утопия, а до ужаси като тези в нацистка Германия. Хайек показва как държавният контрол върху икономиката предизвиква негативни ефекти като намаляване на икономическата сигурност, възнаграждаване на неефикасния и наказване на ефикасния труд, нарастващо недоверие към държавата.
Изказано във време, когато социалистическото мислене доминира в академичните среди (1944 г.), твърдението на Хайек, че “частната собственост е най-важната гаранция за свободата, не само за тези които имат собственост, но и за тези, които нямат”, остава глас в пустиня. Посланието обаче се оказва вечно и в същото време приложимо в множество конкретни ситуации.
Това е най-добрата, най-завършена творба на Хайек. Пътят към робството е истинска класика. Ню Йоркската обществена библиотека я класира сред 100-те най-влиятелни книги на 20 век. Водещи историци, журналисти и редактори я нареждат на 4-то място сред най-добрите публицистични книги на 20 век.
"Пътят към робството едновременно предотврати разпространението на "реалния социализъм" в Западна Европа и Съединените щати, и пося семената на свободата в Съветския съюз, където те дадоха плод след близо 45 години." Едуин Фьолнер-младши
Книгата се продава в книжарници Пингвините на цена 7лв и може да бъде закупена онлайн на цена 5.95лв от ТУК.
бутони за социални мрежи

Държавата- от Фредерик Бастиа

В този сборник са включени петте най-известни произведения на Фредерик Бастиа. Тези шедьоври са изключително силна и същевременно – много елегантна защита на свободата и на правата на отделната личност. Те са както предизвикателство към привържениците на колективизма, което поставя на изпитание логиката и морала на тяхната философия, така и възможност за убедените защитници на живота, свободата и собствеността, да изпитат правотата на собствените си икономически и политически изводи. 
Книгата е на цена 8лв и може да се поръча онлайн от ТУК.
бутони за социални мрежи