Select Language

събота, 13 март 2010 г.

Животът е "направи си сам" проект.

мъдрост, живот, строи, строител, желание, мотивация, хъс,  резултат, мъдра, история, цел

Имало един майстор строител, който решил да се пенсионира. Той уведомил своя работодател – бизнесмен, който се грижел за поръчките – за своите планове да напусне бизнеса със строене на домове и да живее по-спокоен живот с жена си и другите членове на семейството си. Въпреки, че сериозната заплата щяла да му липсва, решението вече било взето и компанията трябвала да се оправя без него.
Неговият работодател помолил за една последна услуга. „Построй една последна къща – като лична услуга за мен”. Строителят се съгласил, но си личало, че нямал голямо желание. Той бил загубил ентусиазма и мотивацията си и използвал не достатъчно добри материали и не се стараел изобщо. Това наистина бил лош начин да приключи кариерата си.
Когато, в крайна сметка, работата приключила и неговият работодател дошъл да огледа новата къща – той се спрял пред вратата извадил ключа и го подал на строителя. „Това е твоята къща”, казал той – „Моят подарък за теб”.
Какъв шок и срам изпитал строителят тогава. Ако знаел, че строи своята къща щял да направи всичко много по-различно. Сега трябвало да обитава дом, който не бил добре построен.
Същото се случва ежедневно с всички ни. Ние сме „строителите” на собствения си живот и повечето хора просто реагират слабо или апатично на нещата, вместо да действат решително – с хъс и желание. Точно в най-важния момент много хора не дават най-доброто от себе си и когато се огледат после разбират, че неприятните ситуации, в които попадат са същите тези, които те са създали. А всичко е можело да бъде много по-различно.
Мислете за себе си като за създатели. Мислете за живота си като за собствен дом. Всеки ден Вие забивате пирон, слагате дъска или издигате стена. Стройте разумно. Това е единственият живот, който някога ще строите. Дори и да живеете само един ден повече, този ден заслужава да бъде изживян с достойнство, мотивация и любов.
Има един плакат, който казва „Животът е – направи си сам – проект”. Кой би могъл да го каже по-точно. Твоят живот днес е резултат от твоето отношение и избор, които си правил в миналото. Твоят живот утре ще бъде резултат от това, което правиш днес.

Как да планираме нова успешна кариера

Вие сте единственият човек, който знае и осъзнава дали кариерата Ви е достатъчно успешна и никой не би Ви питал, дали сте напълно или частично удовлетворени от нея. Само Вие бихте разбрали, че нещо сте пропуснали и развитието Ви не е толкова успешно, а професионалната Ви реализация не е на мечтаното ниво.
Много хора напълно променят кариерата и професията си след много години професионален живот. Един редактор в списание, който години наред е извършвал рутинна дейност, решава и става собственик на малка печатница. Компютърен инженер, който не е имал възможността да прояви своята индивидуалност, напуска света на високите технологии и отваря сладкарница, където продава щастие и добър вкус на хората. Секретарката, загубила своята работа поради здравословни проблеми, измисля програма за здравословен начин на живот и открива здравен център за консултантски услуги.
Но нека видим какви са хората, които най-често губят интерес към своята работа и към кариерата си като цяло? Те се отличават със следните особености:
- Тяхната работа и професия имат много малка връзка с нещата, които наистина ги интересуват. По този начин работата става пречка, а не път към удовлетворението на истинските потребности.
- Изпълняваната от тях работа не е наистина тази, която биха искали да вършат. Те не са развили умения и способности в сферата, която наистина ги интересува.
- Те никога не са планирали професионалната си кариера в дългосрочен план. Те имат тенденция да установяват краткосрочни цели или изобщо да не планират нищо.
- Наближават средата на живота и почват да търсят професионално признание, а настоящата им работа не може да бъде източник на такова признание. Повечето фирми не предоставят достатъчно морални стимули на своите служители и те все повече се обезсърчават.
Ако тези неща се отнасят за Вас – Вие трябва да поемете отговорността да промените кариерата, амбициите и живота си. Запалете енергията си и се мотивирайте за нови професионални постижения!
Започнете като планирате всичко много внимателно.
- Помислете добре и определете, какво е най-важното във Вашия живот, какво искате да постигнете в живота, какво искате да постигнете във Вашата кариера, какво би било успех за Вас? Кое е желаното положение, към което се стремите. Сега трябва да разработите план за действие. Той трябва да съдържа малки, краткосрочни цели, които водят до изпълнението на дългосрочната цел. Използвайте опита да се съсредоточавате, който сте придобили през професионалният си живот.
- Целите трябва да са малки, но добре формулирани. Например, “да завърша курсове за мениджмънт на малка фирма”, ”да получа диплома за второ ниво технически английски”, “да проверя за възможностите за външно финансиране”, “да науча за дейността на фирмата, в която искам да работя” и т.н.
- Ако искате да сте преуспяващ собственик на голяма сладкарница, планирайте да придобиете познания в тази област. Разберете всичко, което можете за сладкарското производство, четете специализирани списания, консултирайте се със специалисти, привличайте експерти.
- Направете списък на всичките си способности и интереси и определите с какво те могат да помогнат за постигането на голямата Ви цел. Може би Вие имате умения, които никога не сте прилагали с удоволствие и желание. Затова, отделете тези, които Ви доставят удоволствие. По-добре намерете нещо, правенето на което Ви удовлетворява и придобийте необходимите познания. Станете професионалист в тази дейност, която Ви доставя удоволствие.
Например: Вие бързо пишете компютърен текст, обаче работата в седнало положение часове наред не Ви доставя никакво удоволствие.  Макар, че притежавате това умение, не бива то да играе голяма роля в плановете Ви за развитието на кариерата. Насочете се към по-приятните за Вас дейности. Или пък работете прав на компютъра си – това е модерно в някой от западните държави. :)
Не се страхувайте да постигате целите си. Много хора разбират, че трябва да се променят, но не мърдат от мястото си, което изглежда сигурно и спокойно. Апатията и замръзването в една точка е най-големият враг на мотивацията и най-сигурният начин да не сполучвате.
Повярвайте, никой няма да се интересува как върви Вашата кариера и няма да Ви търси супер хубава работа за много пари. Само Вие можете да промените своята кариера и своя живот и себе си! Захванете се с промените и направете живота си по-добър… още сега!

Тайните на успеха на Бил Гейтс:

1. Неуморен труд и „здраво бачкане”.
Бил Гейтс работи здраво през целия си живот. В колежа той програмира всяка нощ, а през дните е на училище. Когато се захваща с Майкрософт той спи само по 6 часа на денонощие и работи всеки ден от седмицата. За него, да работиш безспирно е един от най-ключовите елементи на успеха.
2. Предприемачески дух.
Бил е организиран човек и ръководи съвестно своята работа. Силна е и неговата любознателност – той учи нови и нови неща през целия си живот, включително трупа опит от своите грешки и тези на другите хора. Той е креативна личност, но най-важното е, че се фокусира перфектно върху своите целите.
3. Увереност.
Бил Гейтс винаги е притежавал силна увереност. Той винаги е бил уверен, че един ден неговите мечти ще се сбъднат и ще станат реалност.
4. Умения в мениджмънта.
Мениджър по рождение, Бил Гейтс успява да изведе Майкрософт до върха на световния бизнес.
5. Умението да убеждава.
Бил Гейтс е експерт в преговорите и успешно налага своите идеи върху партньорите си. Големите сделки в живота му са тези с IBM, APPLE, както и с още стотици и хиляди компаний, които налагат продуктите на Майкрософт по света.
6. Технически ориентиран ум.
Технически организираният мозък на Гейтс му помага във всички начинания и го довежда до безбройните му успехи.
Постиженията и успехите на Бил Гейтс са толкова много, че за тях може да бъде написана отделна книга. На кратко освен, че дълго време той е най-богатият човек на света, удостоен е с орден „Кралски Командир на Британската Империя”, многобройни известни медии го окачествяват като един от най-популярните и влиятелни хора в света и редица компании желаят да го привлекат като Генерален директор, Бил Гейтс е известен и с многобройните благотворителни прояви и дарения, които той и учредената от него фондация прави.

Училищата убиват творчеството- Кен Робинсън

 Сър Кен Робинсън прави забавна и дълбоко мотивираща теза за създаването на образователна система, която подхранва (вместо да подтиска) творчеството.
За да видите видеото с български субтитри, натиснете ТУК