Select Language

събота, 13 март 2010 г.

Животът е "направи си сам" проект.

мъдрост, живот, строи, строител, желание, мотивация, хъс,  резултат, мъдра, история, цел

Имало един майстор строител, който решил да се пенсионира. Той уведомил своя работодател – бизнесмен, който се грижел за поръчките – за своите планове да напусне бизнеса със строене на домове и да живее по-спокоен живот с жена си и другите членове на семейството си. Въпреки, че сериозната заплата щяла да му липсва, решението вече било взето и компанията трябвала да се оправя без него.
Неговият работодател помолил за една последна услуга. „Построй една последна къща – като лична услуга за мен”. Строителят се съгласил, но си личало, че нямал голямо желание. Той бил загубил ентусиазма и мотивацията си и използвал не достатъчно добри материали и не се стараел изобщо. Това наистина бил лош начин да приключи кариерата си.
Когато, в крайна сметка, работата приключила и неговият работодател дошъл да огледа новата къща – той се спрял пред вратата извадил ключа и го подал на строителя. „Това е твоята къща”, казал той – „Моят подарък за теб”.
Какъв шок и срам изпитал строителят тогава. Ако знаел, че строи своята къща щял да направи всичко много по-различно. Сега трябвало да обитава дом, който не бил добре построен.
Същото се случва ежедневно с всички ни. Ние сме „строителите” на собствения си живот и повечето хора просто реагират слабо или апатично на нещата, вместо да действат решително – с хъс и желание. Точно в най-важния момент много хора не дават най-доброто от себе си и когато се огледат после разбират, че неприятните ситуации, в които попадат са същите тези, които те са създали. А всичко е можело да бъде много по-различно.
Мислете за себе си като за създатели. Мислете за живота си като за собствен дом. Всеки ден Вие забивате пирон, слагате дъска или издигате стена. Стройте разумно. Това е единственият живот, който някога ще строите. Дори и да живеете само един ден повече, този ден заслужава да бъде изживян с достойнство, мотивация и любов.
Има един плакат, който казва „Животът е – направи си сам – проект”. Кой би могъл да го каже по-точно. Твоят живот днес е резултат от твоето отношение и избор, които си правил в миналото. Твоят живот утре ще бъде резултат от това, което правиш днес.