Select Language

събота, 13 март 2010 г.

Как да планираме нова успешна кариера

Вие сте единственият човек, който знае и осъзнава дали кариерата Ви е достатъчно успешна и никой не би Ви питал, дали сте напълно или частично удовлетворени от нея. Само Вие бихте разбрали, че нещо сте пропуснали и развитието Ви не е толкова успешно, а професионалната Ви реализация не е на мечтаното ниво.
Много хора напълно променят кариерата и професията си след много години професионален живот. Един редактор в списание, който години наред е извършвал рутинна дейност, решава и става собственик на малка печатница. Компютърен инженер, който не е имал възможността да прояви своята индивидуалност, напуска света на високите технологии и отваря сладкарница, където продава щастие и добър вкус на хората. Секретарката, загубила своята работа поради здравословни проблеми, измисля програма за здравословен начин на живот и открива здравен център за консултантски услуги.
Но нека видим какви са хората, които най-често губят интерес към своята работа и към кариерата си като цяло? Те се отличават със следните особености:
- Тяхната работа и професия имат много малка връзка с нещата, които наистина ги интересуват. По този начин работата става пречка, а не път към удовлетворението на истинските потребности.
- Изпълняваната от тях работа не е наистина тази, която биха искали да вършат. Те не са развили умения и способности в сферата, която наистина ги интересува.
- Те никога не са планирали професионалната си кариера в дългосрочен план. Те имат тенденция да установяват краткосрочни цели или изобщо да не планират нищо.
- Наближават средата на живота и почват да търсят професионално признание, а настоящата им работа не може да бъде източник на такова признание. Повечето фирми не предоставят достатъчно морални стимули на своите служители и те все повече се обезсърчават.
Ако тези неща се отнасят за Вас – Вие трябва да поемете отговорността да промените кариерата, амбициите и живота си. Запалете енергията си и се мотивирайте за нови професионални постижения!
Започнете като планирате всичко много внимателно.
- Помислете добре и определете, какво е най-важното във Вашия живот, какво искате да постигнете в живота, какво искате да постигнете във Вашата кариера, какво би било успех за Вас? Кое е желаното положение, към което се стремите. Сега трябва да разработите план за действие. Той трябва да съдържа малки, краткосрочни цели, които водят до изпълнението на дългосрочната цел. Използвайте опита да се съсредоточавате, който сте придобили през професионалният си живот.
- Целите трябва да са малки, но добре формулирани. Например, “да завърша курсове за мениджмънт на малка фирма”, ”да получа диплома за второ ниво технически английски”, “да проверя за възможностите за външно финансиране”, “да науча за дейността на фирмата, в която искам да работя” и т.н.
- Ако искате да сте преуспяващ собственик на голяма сладкарница, планирайте да придобиете познания в тази област. Разберете всичко, което можете за сладкарското производство, четете специализирани списания, консултирайте се със специалисти, привличайте експерти.
- Направете списък на всичките си способности и интереси и определите с какво те могат да помогнат за постигането на голямата Ви цел. Може би Вие имате умения, които никога не сте прилагали с удоволствие и желание. Затова, отделете тези, които Ви доставят удоволствие. По-добре намерете нещо, правенето на което Ви удовлетворява и придобийте необходимите познания. Станете професионалист в тази дейност, която Ви доставя удоволствие.
Например: Вие бързо пишете компютърен текст, обаче работата в седнало положение часове наред не Ви доставя никакво удоволствие.  Макар, че притежавате това умение, не бива то да играе голяма роля в плановете Ви за развитието на кариерата. Насочете се към по-приятните за Вас дейности. Или пък работете прав на компютъра си – това е модерно в някой от западните държави. :)
Не се страхувайте да постигате целите си. Много хора разбират, че трябва да се променят, но не мърдат от мястото си, което изглежда сигурно и спокойно. Апатията и замръзването в една точка е най-големият враг на мотивацията и най-сигурният начин да не сполучвате.
Повярвайте, никой няма да се интересува как върви Вашата кариера и няма да Ви търси супер хубава работа за много пари. Само Вие можете да промените своята кариера и своя живот и себе си! Захванете се с промените и направете живота си по-добър… още сега!