Select Language

петък, 12 март 2010 г.

Историята на Алекс Тю или как да спечелиш един милион долара.

успех, успешен, невероятно, идея, бизнес, модел, милион, долара, страница, интернет, вълнуващ, история
На 21 годишния Алекс му трябват само няколко минути, за да измисли печеливша идея, която да доведе до успех и тя да му донесе един милион долара за времето от четири месеца.  Каква е неговата тайна?
Всичко започва с празни джобове, липса на чорапи и един празен лист. Пълен неуспех и провал. В днешно време всичко това е минало – Алекс успява да създаде бизнес за милиони долари.
Една вечер той лежи на леглото в къщата на родителите си в Криклейд – Англия. Време е да помисли сериозно върху проблемите си. Този път те са неговите финанси. Всъщност вече отдавна е надхвърлил банковия си лимит, трябват му пари за следващия курс в университета, дори няма здрави чорапи, които да обуе.
Първото нещо, което написва на празен лист е „Как да имам успех”, второто „Как да стана милионер”. След това започва да нахвърля идеите и мислите си. Двайсет минути по-късно идеята за Страницата за Един Милион Долара е вече факт. Той решава да продава пиксели /точките, които съставят компютърния екран/ като рекламно място, с цена един долар на пиксел. Минималното място, което може да бъде закупено е 10х10 пиксела или квадрат за 100 долара, който да съдържа логото или дизайна на купувача. Кликване на това място би завело посетителя на страницата на купувача.
След това трябва да измисли името на страницата. „Трябваше да бъде нещо, което да хване веднага вниманието и същевременно да е достатъчно грандиозно и достъпно за всеки обикновен човек.” Алекс похарчва 50 лири, за да закупи името milliondollarhomepage.com и основен хостинг план за една година. Той прави дизайна сам, но страницата разбира се е празна. Неговите приятели и семейство допринасят за успеха, като купуват първите пиксели на стойност 1000 долара, които той инвестира в популяризиране на начинанието си в пресата. „Беше като лавина” – спомня си той – „Колкото повече хора научаваха и купуваха пиксели – толкова повече се говореше за моя сайт и още повече хора купуваха. Този успех на практика дойде без аз да правя нищо освен да измисля и популяризирам идеята си.”
Четири месеца и 2000 клиента /включително компании като Таймс/ по-късно – успехът – единият милион долара са вече факт. Два милиона души посещават страницата само за първите две години от нейното съществуване.
„Беше невероятно. Тези месеци са най-вълнуващите и страхотни моменти в живота ми. Преди това винаги асоциирах парите с 5-те лири на час, които получавах, работейки в супермаркет.” – споделя Алекс. „Изобщо не съм си и мислел, че ще постигна такъв успех и че толкова много хора ще харесат и инвестират в идеята ми.”
„Сега вече като човек, който познава успеха нямам проблем да финансирам образованието си и дори да си купя цял куп нови чорапи” – смее се Алекс.