Select Language

неделя, 12 февруари 2012 г.

Липсата на сексуално желание

Много брачни двойки свързват липсата на желание за секс със сексуални проблеми, докато причината за това се крие най-вероятно в нивото на тяхното общуване. Разбира се, сексуалното либидо е по-изявено при мъжете, отколкото при жените и, ако съществува неразбиране в тази сфера, взаимоотношенията в брака могат да бъдат изопнати, напрегнати и изпълнени с гняв към партньора.
В някои бракове е наистина възможно мъжът или жената да имат физически и/или психологични проблеми, които да пречат на секса, но в ПОВЕЧЕТО БРАКОВЕ проблемите, свързани с липсата на сексуално желание, произтичат от РАЗЛИКИТЕ В СЕКСУАЛНИТЕ ВЪЗПРИЯТИЯ между мъжа и жената.
Основно причините, поради които жените изгубват своя интерес към секса, са три - умора, чувство за използване от страна на мъжа и липса на внимание. Нека сега да разгледаме поотделно всяка една от посочените категории:
Фактор 1 - Умора
Налице са многобройни проучвания, доказващи връзката на женското либидо и умората, особено ако семейството е с деца. Умората афектира също и мъжкото желание, но като че ли при жената това е в много по-голяма степен. Много е важно да се установи разликата във възприятията по отношение на дома - за мъжете той е място за отмора и почивка, докато за жените - по-скоро като място за работа, дори и майката да е работеща. По-голямата част от жените, всъщност, са заети с многобройни домакински задължения, а като се прибави също и работата извън семейството, умората практически е неизбежна.
Представяте ли си жена, която е на ръба на своята физическа и психическа енергия в края на деня, да е готова за съпруга си, очаквайки го в леглото? Това е нонсенс! Не е достатъчно да кажеш на жена си: "Що не се отпуснеш малко?" В подобни моменти твоята съпруга не се нуждае толкова от любовен екшън, а от твоята помощ - може би ти ще трябва да изчистиш съдовете или да минеш пода с прахосмукачката, а защо не и да й сервираш вечерята в леглото?
Фактор 2 - Чувството за използване от страна на мъжа
Ако жената започне да се чувства така, сякаш е машина за секс, не очаквай много горещ отклик за в бъдеще. Положението може да се влоши, ако жената започне да се чувства така, сякаш "дължи секс" на съпруга си, като по този начин изгуби първоначалната си "тръпка".
Мъже, отговорността да разпалите желанието у жена си, е изцяло ваша. Не можеш да очакваш, че жена ти ще е винаги на твое разположение. Романтиката, хакарктерна за времето преди брака, трябва да продължи и след брака, а ти ще трябва да се научиш да ухажваш жена си НЕПРЕКЪСНАТО - бележки в хладилника, извънредни срещи, цветя и даже флиртуване.  
Фактор 3 - Липса на внимание
Вниманието е ключов фактор за възбуждане на желанието при жената - тя се нуждае от нежни думи, нежни целувки, а също и от чисто, не сексуално докосване. Не можеш да очакваш "огън" от страна на жена си, ако докато си говориш с нея, гледаш телевизора или пък мълчиш като пън през по-голямата част от времето.
Събуждането на сексуалното желание у една жена ще изисква огромна доза енергия, посвещение и жертвоготовна любов. За мъжете няма нужда от специален материал - те са винаги готови! 
Статията е взета от ТУК

Последствия от развода

 От Стоян Георгиев
След тридесетгодишно изследване на последствията от развода днес имаме на разположение следните данни:
Последствие 1: Финансови проблеми
Скорошни проучвания сочат спад от 30% в жизнения стандарт на жените, преживели развод. Най-сериозни са финансовите предизвикателства сред жените, които, от една страна, се борят с емоционалната болка от раздялата, а от друга, са принудени сами да се грижат за себе си и своите деца. Разбира се, в това число не се включват таксите и комисионите, необходими да се завърши делото по един развод.
Последствие 2: Песимистичен възглед за живота
Разведените мъже и жени са със значително по-песимистични възгледи за живота, отколкото брачните двойки (които, между другото, имат най-позитивни очаквания от бъдещето).  Интересно изследване също така сочи, че онези двойки, които са били нещастни в брака си, но остават женени, пет години по-късно са по-щастливи от онези, които са се развели.
Последствие 3: Здравни смущения
Здравословните последствия от развода са до такава степен сериозни, че не могат да останат незабелязани. Той оставя невероятен емоционален белег върху психиката на личността, който, на свой ред, оказва влияние и върху физическата кондиция. Един пример - след като са били диагностицирани с рак, женените хора показват много по-голяма вероятност да се възстановят, отколкото разведените.
Последствие 4: Смущения в психическото здраве
И мъжете, и жените страдат от спад в своята психическа кондиция след преживян развод, но като че ли жените страдат много повече - налице са редица фактори, като депресия, враждебност, ниско самочувствие и нежелание за общуване с другите.
Днес в публичното пространство се шири един недоказан и погрешен според мен мит - че това, което е добро за мама и татко, е добро също и за децата им - т.е. ако мама и татко желаят да се разделят, това не е проблем за техните деца. Няма по-невярно твърдение! Имаме налице хиляди проучвания в западните страни, доказващи, че разводът оказва опустошително въздействие върху психиката на децата, преживели раздялата на своите родители.
Децата имат силното вътрешно убеждение, че мама и татко трябва да бъдат способни да се справят с всеки конфликт и че никоя "планина", изправила се пред тях, не може да остане не поместена. Разводът разклаща основите на сигурността им и способността на родителите да се грижат за тях пълноценно. Разводът, от гледната точка на децата, е предателство спрямо тях и никой не може да ги убеди в противното - всъщност, децата подсъзнателно започват да отхвърлят и присъстващия, и отсъстващия родител.
Разбира се, не можем да твърдим, че това ще се случи със 100-процентова сигурност - ефектите от раздялата върху децата не са гарантирани, те просто УМНОЖАВАТ степента на риска това да стане реалност! И най-тъжната констатация, валидна за всички деца - разводът, оставя траен и дългосрочен отпечатък върху тяхната личност, възгледите им за живота и техните взаимоотношения. Нека сега да разгледаме направените констатации по отношение на последствията от развода върху децата, установени в резултат на 30-годишни наблюдения от страна на психолози и изследователи:
Последствие върху децата 1: Ниски академични показатели
Децата на разведени семейства демонстрират спад в нивото на своите знания, ниски оценки и по-голям шанс да не завършат средното училище.
Последствие върху децата 2: Девиантно поведение
Шансът да бъде извършено криминално действие, да се използват наркотици, алкохол и да се започне преждевременна сексуална дейност е много по-голям за дете с история на развод.
Последствие върху децата 3: Бедност
Поради факта, че в повечето случаи доходите на родителя след развод намаляват значително, възможността едно дете с разведени родители да живее в бедност е пет пъти по-голяма, отколкото на дете с женени родители.
Последствие върху децата 4: Ниска физическа и психическа кондиция
Децата страдат емоционално (макар че не винаги се вижда) от липсата на своите родители. Емоционалните рани се задълбочават с навлизането им в пубертета и е възможно да ги съпътстват през целия им живот.
Накарах ли ви да се замислите? Бих желал сега да опиша някои от най-разпространените митове за развода и след това - реалностите.
Мит 1: Вторите бракове са обикновено по-успешни от първите
Смята се, че разведените партньори придобиват опит от първия си провален брак и не биха повторили първоначалните си грешки. Най-често става така, че причината, която се е оказала повод за развод при първия брак, е също причина и за раздяла при втория. Разбира се, има много хора, които все пак съумяват да се справят с предизвикателствата на втория брак да го изградят успешно, но фактите си остават - възможността за развод при един втори брак е всъщност по-висока, отколкото при първия.
Мит 2: Когато живеем заедно преди брака, ще намалим възможността от евентуален развод, понеже ще сме се опознали повече
По отношение на съжителството преди брака са направени редица проучвания, които доказват, че живеещите извън рамките на юридическия брак двойки имат ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ВИСОК РИСК от раздяла. Трудно е да се посочат точните причини за тези факти, но най-вероятно става въпрос за ценностната система на тези двойки - тяхното разбиране за взаимоотношенията е, че те са нещо временно, което може лесно да бъде прекратено. Оказва се, също така, че хората, които имат тенденцията да избягват брака, са същите тези хора, които проявяват желание да се развеждат.
Мит 3: Разводът не оказва кой знае какви последствия върху психиката на децата - обикновено проблемите се разрешават с времето
Както споменах и по-горе, оказва се, че истинските последствия от развода се проявяват през годините на зрелостта, обикновено с появата на евентуална връзка. Съществуват доказателства, че последствията от развода са дълготрайни, а в някои случаи - фатални за детската психика.
Мит 4: Ако една двойка има деца, това ще намали риска от развод
Почти всички сме наблюдавали двойки, които "остават заедно само заради децата", вместо да се постараят да разрешат своите конфликти. Всъщност, един от най-трудните периоди в кривата на развитие на едно семейство е именно периодът след раждането на първото дете. Наистина, оказва се, че двойките, имащи дете/деца, са с по-малък риск от развод, но този риск става много по-голям, ако се премахнат случаите на онези семейства, които остават заедно единствено заради децата, но, всъщност, имат нещастен брак. В скорошно проучване, направено за дълъг период от време, е установено, че кризата в брачните взаимоотношения се отразява на психическото благосъстояние на децата и засяга почти всяко измерение на живота. При извършване на допълнително изследване на негативните влияния в живота на децата се установило, че разводът е бил с позитивно влияние само за децата на семейства с много висока степен на конфликти и насилие. При браковете с по-ниска степен на конфликтност, които са завършили с развод (две трети от изследваните разводи), се оказало, че последствията за децата, идващи от тези семейства, са много по-сериозни, отколкото за децата от предишната описана група. Изследването ни доказва, че, с изключение на двойките с много висока степен на конфликти, е много по-добре за децата, ако техните родители останат заедно и направят всичко възможно да се справят с конфликтите си.
Мит 5: Децата, които имат разведени родители, имат по-голям шанс за щастлив брак в зряла възраст, отколкото децата, идващи от стабилни семейства
Това е абсолютно погрешно! Браковете на деца, чиито родители са били разведени, имат много по-висока степен на разводност, отколкото децата, идващи от стабилни семейства. Основната причина за това (направена като заключение от огромни проучвания) е, че децата се научават на брачно посвещение и вярност чрез примера, който им дават техните родители. При децата на разведени родители чувството за посвещение към брачния партньор е занижено.
Мит 6: Децата на разведени родители се чувстват много по-добре, ако самотният родител сключи втори брак
Налице са солидни доказателства, че не съществуват подобрения за благополучието на децата, след като родителят сключи повторен брак, дори и при повишаване на доходите и присъствието на бащата в дома. Повторните бракове се въвличат в специфични проблеми, свързани с междуличностни конфликти с новия родител и с много висок риск от повторен развод.
Мит 7: Неразбирателствата в брака са знак за развод
Нищо подобно - не съществува брак, в който няма конфликти, а онези, в които няма такива, са с по-висок риск от развод. В скорошно проучване се установи, че около 86 процента от двойките, определящи себе си като нещастни в брака (но все пак, останали заедно), интервюирани пет години по-късно, определят себе си като "по-щастливи". Три пети от тези двойки пък определят себе си като много щастливи или напълно щастливи.
Надявам се с настоящите проучвания да съм ви помогнал поне малко да осъзнаете какви са последствията от развода върху децата, с които работите, и да разберете повече какви са динамиките, оказващи влияние върху поведението им. Успех в тази огромна мисия!
Статията е взета от ТУК.