Select Language

неделя, 12 февруари 2012 г.

Липсата на сексуално желание

Много брачни двойки свързват липсата на желание за секс със сексуални проблеми, докато причината за това се крие най-вероятно в нивото на тяхното общуване. Разбира се, сексуалното либидо е по-изявено при мъжете, отколкото при жените и, ако съществува неразбиране в тази сфера, взаимоотношенията в брака могат да бъдат изопнати, напрегнати и изпълнени с гняв към партньора.
В някои бракове е наистина възможно мъжът или жената да имат физически и/или психологични проблеми, които да пречат на секса, но в ПОВЕЧЕТО БРАКОВЕ проблемите, свързани с липсата на сексуално желание, произтичат от РАЗЛИКИТЕ В СЕКСУАЛНИТЕ ВЪЗПРИЯТИЯ между мъжа и жената.
Основно причините, поради които жените изгубват своя интерес към секса, са три - умора, чувство за използване от страна на мъжа и липса на внимание. Нека сега да разгледаме поотделно всяка една от посочените категории:
Фактор 1 - Умора
Налице са многобройни проучвания, доказващи връзката на женското либидо и умората, особено ако семейството е с деца. Умората афектира също и мъжкото желание, но като че ли при жената това е в много по-голяма степен. Много е важно да се установи разликата във възприятията по отношение на дома - за мъжете той е място за отмора и почивка, докато за жените - по-скоро като място за работа, дори и майката да е работеща. По-голямата част от жените, всъщност, са заети с многобройни домакински задължения, а като се прибави също и работата извън семейството, умората практически е неизбежна.
Представяте ли си жена, която е на ръба на своята физическа и психическа енергия в края на деня, да е готова за съпруга си, очаквайки го в леглото? Това е нонсенс! Не е достатъчно да кажеш на жена си: "Що не се отпуснеш малко?" В подобни моменти твоята съпруга не се нуждае толкова от любовен екшън, а от твоята помощ - може би ти ще трябва да изчистиш съдовете или да минеш пода с прахосмукачката, а защо не и да й сервираш вечерята в леглото?
Фактор 2 - Чувството за използване от страна на мъжа
Ако жената започне да се чувства така, сякаш е машина за секс, не очаквай много горещ отклик за в бъдеще. Положението може да се влоши, ако жената започне да се чувства така, сякаш "дължи секс" на съпруга си, като по този начин изгуби първоначалната си "тръпка".
Мъже, отговорността да разпалите желанието у жена си, е изцяло ваша. Не можеш да очакваш, че жена ти ще е винаги на твое разположение. Романтиката, хакарктерна за времето преди брака, трябва да продължи и след брака, а ти ще трябва да се научиш да ухажваш жена си НЕПРЕКЪСНАТО - бележки в хладилника, извънредни срещи, цветя и даже флиртуване.  
Фактор 3 - Липса на внимание
Вниманието е ключов фактор за възбуждане на желанието при жената - тя се нуждае от нежни думи, нежни целувки, а също и от чисто, не сексуално докосване. Не можеш да очакваш "огън" от страна на жена си, ако докато си говориш с нея, гледаш телевизора или пък мълчиш като пън през по-голямата част от времето.
Събуждането на сексуалното желание у една жена ще изисква огромна доза енергия, посвещение и жертвоготовна любов. За мъжете няма нужда от специален материал - те са винаги готови! 
Статията е взета от ТУК