Select Language

петък, 22 януари 2016 г.

Десетте Божии заповеди

Най-добрият морален кодекс 

Човечеството има всичко необходимо да създаде един добър свят. Имаме го от 3 000 години. Това са 10-те Божи Заповеди, 10 основни, но в същото време мъдри инструкции за това как да водим морален живот. Ако всеки спазваше 10-те заповеди, нямаше да се нуждаем от армии и полиция; браковете и семействата щяха да бъдат по-силни; истината щеше де бъде висша ценност. Денис Прейгър обяснява, как 10-те заповеди са довели до създаването на западните цивилизации и защо те остават уместни за днешното време. 


Този видео курс включва 10 части:

1. Аз съм Господ твоя Бог!

Бог иска да бъдем свободни
Макар, че Първата Заповед ("Аз съм Господ, Бог твой") на пръв поглед изгелжда обикновена, тя всъщност задвижва най-революционната идея в човешката история - етичен монотеизъм -вярата, че има само един Бог, чието основно желание е хората да се отнасят почтено един с друг. Денис Прейгър обяснява, че без тази заповед, следващите девет биха имали много малко значение. С нея, 10-те Заповеди се стават променящи света.



2. Да нямаш други богове!

Съществуват повече идоли от всякога
Днес, идеят за боготворенето на идол изглежда древна и отдалечена за много хора. Така, Втората Заповед "Да нямаш други богове, освен Мене" не изглежда приложима за съвременното общество. Но, обратното е вярно. Ние имаме повече фалшиви богове от когато и да било - изкуство, образование, слава, пари, са само някои от тях. През последния век боготворенето на фалшиви богове е довело до огромно зло; комунизмът и нацизмът са само два приемра. На лично ниво, боготворенето на фалшиви богове води до нещастие.


3. Не изговаряй напразно името на Господа!

Най-лошият грах, който можете да извършите
Не всички грехове са равни. Някои са по-лоши от другите. Най-лошият от всички? Извършване на зло в името на Бог. Тази заповед често се разбира погрешно, защото грешно е преведена. Не се отнася до това да произнасяш "напразно" името на Бог, като "Боже, днес в офиса имах ужасен ден". Тя се отнася за изплозването на името на Бог като предлог за извършване на зло. Днес виждаме това, когато ислямисти призовават името на Бог, когато убиват невинни хора.



4. Почитай съботния ден!

Не бъди роб
Заделяне на един ден почивка на седмица била революционна концепция, когато за първи път била представена като Четвъртата Заповед. Но, тази заповед прави повече: разширява този ден за почивка до роби и животни и така слага началото на бавния процес на прекратяване на робството и състрадателно отношение към животните. Както Денис Прейгър обяснява, силата на Четвъртата Заповед да промени живота ви е не по-малко реална днес за нас, отколкото за нашите древни предци. Просто попитайте жената на един работохолик как би се почувствала, ако съпругът й си взема един ден почивка всяка седмица, който да прекарва със семейството и приятелите.

5. Почитай баща си и майка си!

Дори и да не ви се иска
Децата дължат на родителите си едно нещо. И не, не е любов. Петата Заповед разбира, че понякога е трудно или дори невъзможно да обичаш родителите си. Но, почти винаги е възможно да ги почиташ. Денис Прейгър обяснява какво означава това и защо е толкова важно. И имайте предвид това: ако вашите деца виждат, че вие почитате родителите си, е много по-вероятно и те да почитат вас.

6. Не убивай!

Можете да убивате, но не можете да извършвате предумишлено убийство! 
Ако ги накарате да кажат коя е тази заповед, повечето хора биха казали "Не убивай". Проблемът идва за английско говорящите, защото те имат две думи за "убивам", както и в еврейския. Правилния превод, както Денис Прейгър обяснява, е "Не извършвай предумишлено убийство". Веднъж като разберете това, значението на заповедта се променя изцяло.



7. Не прелюбодействувай!

Най-добрият начин да се защити семейството 
Защо 10-те Заповеди изтъкват прелюбодействието като особено вредно? Защото то може да унищожи градивната единица на обществото - семейството. Ако бъде разобличено, прелюбодействието води до чувство на предателство. Ако бъде прикрито, то принуждава виновния брачен партньор да лъже. Децата често са неволни жертви. Това може би е един от най-трудните за спазване закони от Библията, но също така е и един от най-важните.

8. Не кради!

Спазвайте тази и ще спазвате всички
Има една заповед, която, ако бъде спазвана от всички хора, тя моментално ще създаде един мирен свят: Не кради. Осмата Заповед безусловно забранява убийството (кражба на живот), робството (кражба на свободата на човек), прелюбодействието (кражба на брачен партньор), унижението (кражба на достойнство), и толкова много други грехове, посочени в Библията. Ако има една Заповед, която обобщава другите девет, то това е тази.

9. Не лъжесвидетелствай!

Лъжата е коренът на злото 


Най-важната съставка за изграждането на морално общество е истината, както в съда, така и извън него. Забраната за "даване на лъжливи показания" изисква не само истината да ръководи съдебния процес, но и тя да бъде социална ценност за цялата ни култура. Когато хората вярват на лъжи се случват лоши неща. С истината можем да изградим едно почтено общество. Без нея, дори и другите девет заповеди няма да ни помогнат.


10. Не пожелавай!

Мисълта, която никога не трябва да имате 
Има само една заповед, която забранява мисъл и тя е "Не пожелавай". Защо Библията, която в голямата си част налага закони за поведението, би наложила закон за мисъл? Защото да пожелаваш, да искаш онова, което принадлежи на някой друг, е коренът на предшестващите четири заповеди и често пъти води до зло. Преди някой да извърши предумишлено убийство, да открадне, да извърши прелюбодействие, желанието този някой да придобие нещо, което по право принадлежи на някой друг обикновено идва първо.



Статията е взета от блог "Реформация".

сподели ме