Select Language

неделя, 26 юни 2011 г.

Контролът върху оръжията намалява престъпността- мит или истина?

Много често се спори по този въпрос. Къде е истината? Най-лесно, показателно и точно ще е ако се обърнем към статистиката. Да видим какво ще излезе?
През 1976 г. във Вашингтон въвеждат един от най-строгите оръжейни закони в страната. Оттогава броя на убийствата се е увеличил с 134 %. 20% от убийствата в САЩ се извършват в четири града (в които живее 6% от населението) - Ню Йорк, Чикаго, Детройт и Вашингтон. Във всеки от тези градове на практика се забранява притежанието на пистолети. Само в един от тези градове (Ню Йорк) се извършват 20% от въоръжените грабежи в страната. В Мериленд, благодарение на ограничителните закони, броя на грабежите е със 70% по-висок от средното за страната.
 Абсолютен факт е, че притежанието на оръжие намалява престъпленията срещу собствеността (особено кражбите с взлом).
60% от осъдените престъпници признават, че са избягвали извършването на престъпление, когато са знаели,че жертвата е въоръжена.  Във Вашингтон нивото на убийствата е 56 на 100 000, докато в Арлингтън във Вирджиния (където закона за притежание на оръжие е по-свободен) нивото на убийствата е 1,6 на 100 000.
57% от престъпниците се страхуват повече от среща с въоръжен гражданин, отколкото от среща с полицията. Когато жена е била въоръжена с нож или пистолет, само 3 % от изнасилванията са осъществени (при 32% когато не са били въоръжени). През 1966 г. в Орландо (Флорида) е имало бум на изнасилвания, отговорът е бил масови курсове по оръжейна тренировка за жени. Вследствие на това, броя на изнасилванията намалява с 90 %. След приемането на закона за носене на оръжие за самозащита, убийствата във Флорида са намалели от 36 % над средното за страната до  4 % под средното за страната. Броя на убийствата в щатите със строг режим за притежание на оръжие е 49% по-висок отколкото в щатите с либерален такъв.
След въвеждането на ограничителен закон за притежание на оръжие в Австралия са се увеличили:
-Убийствата с 3,2%
-Въоръжените грабежи с 73%
-Проникванията с взлом с 38%
-Отвличанията с 32%
-В щата Виктория убийствата са се увеличили с 300% (ТРИСТА ПРОЦЕНТА)
Когато се използва оръжие за самозащита 83% от жертвите на обир не са наранени, 88 % от жертвите на насилие над личността не са наранени, 76% от случаите на употреба на оръжие за самозащита НЕ ВКЛЮЧВАТ ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ИЗСТРЕЛ.
Престъпления е имало, има и ще има. Престъпността не може да бъде спряна, но може да се притисне в едни ниски процентни нива. След като не може до всеки цивилен гражданин да се сложи полицай, то поне да се даде правото на хората да се защитават. Самия факт, масово да има оръжие в населението, както е видно от статистиката, а и от елементарната логика, би имал само и единствено превантивен характер спрямо извършването на престъпления. Има народна поговорка, че срещу фактите и боговете мълчат. А фактите са недвусмислени:
  ПРЕСТЪПНОСТТА СЕ УВЕЛИЧАВА ПРИ СТРОГ ОРЪЖЕЕН КОНТРОЛ.
Ето и още малко статистика - 2/3 от хората убити годишно са престъпници, застреляни от техни „колеги” (т.е. има саморазправа между криминални елементи и те самите са жертва, а не невинни хора). 0,2% от притежателите на законно оръжие са извършили престъпление.
Нещата изглежда не са чак толкова страшни. А като че ли дават и светлинка в тунела в борбата с престъпността. Това народа да е въоръжен би донесло само полза за спокойствието на обществото като цяло. От какво ги е страх тези горе във властта? Страх ги е да няма оръжие в народа ли? Защо?
Закона в България уж ще е  либерален като според законопроекта от 19 януари 2010 г. разрешава ако си наркоман и си лежал в клиника да се лекуваш преди повече от 3 (три) години да имаш право на оръжие, но в същото време в т.9 на чл.58 от проекта на закона за оръжията пише - да не се издава  на лице което няма основателна причина за издаване на разрешение за придобиване на огнестрелно оръжие. Ето я вратичката да не се дава оръжие на българина. Ето как закона ще изглежда абсолютно либерален, свободен, демократичен и т.н.,а в същото това време просто няма как да не получиш законен отказ. Какво означава „основателна причина”? Да съм заплашен пред свидетели? Да съм се оплаквал пред прокурор ли (за да е документирано)? Първо да стана жертва на престъпление ли трябва? Тази т .9 от чл. 58 просто погазва всякакви демократични права и ни лишава от една превантивна мярка срещу това да не станем жертви на престъпление ,от една страна ,и от друга  ще сме държава, която приема строги закони ограничаващи притежанието на оръжие за самоотбрана. Какво става с нивото на престъпност там където няма законно оръжие е очеизвадно от статистиката представена по-горе.
  При сегашните високи нива на престъпност в България и при невъзможността нашата полиция да я озапти, един такъв ход би довел до разрастването й в космически размери. От Европейския съюз не са доволни от това, че не правим нищо срещу престъпността, а с това предложение, заради което обществото ще стане масова жертва на насилие, просто ще се превърнем в част от световната  статистика.  За съжаление обаче няма да станем държава с ниска престъпност.