Select Language

сряда, 14 април 2010 г.

Как да отговорим на въпроса "Каква заплата очаквате?"


Подгответе се - бъдете уверени и честни. Кажете сумата, която очаквате, но не и пожелателни цифри!

Един от задължителните въпроси на интервю за работа е „Каква заплата очаквате?”. Обикновено това е най-важният, но и най-притеснителният момент от интервюто за кандидатите. Те най-често се притесняват дали няма да се надценят и да отпаднат още в началния етап на конкурса. Ако пък са склонни да работят за по-малка заплата, как ще се възприеме ниската им самооценка от интервюиращия? Съществува и опасението, че е възможно да поискат по-малка сума, отколкото биха могли да получат.
Попитахме HR мениджъри на компании от различни бизнес сектори и HR консултанти от агенции за подбор на персонал, какво очакват да чуят задавайки този въпрос и кои отговори и реакции биха донесли успех на кандидатите.

Десислава Бутилова, мениджър "Човешки ресурси" – Synectica

"Когато човек преговаря за заплата, трябва да има определена стратегия. Не може просто да поиска повече пари. Кандидатите трябва да знаят, че на работодателите не се харесва отговор от типа: „Наемът ми е 500 лв., разходите ми за храна са толкова и т.н.” Работодателят плаща за определен опит и качества, а не на база разходите, които правите в ежедневието си."

Доц. д-р Драгомир Бояджиев, управител - DB Interconsult

"Кандидатите трябва да ходят на интервю подготвени. Добре е да се постараят предварително да разберат какви са нивата на заплащане в сектора. На интервюто бих ги посъветвал да изчакат и да разберат задълженията и отговорностите, които ще имат, защото без тази информация е трудно да се определи сумата."

Венцислав Петров, Project manager – Manpower

"Неприятно впечатление правят по-напористите отговори. Кандидати, които не питат какви ще са им задълженията и очакванията към тях, а каква ще е заплатата. Други директно казват, че не биха се интересували от позицията, ако заплатата е например под 2000 лв. Такива кандидати нямат голям шанс да продължат напред в конкурса. Проблемът не е в това, което казват, а как го казват."

Иван Папазов, старши мениджър в дирекция "Човешки ресурси" - UniCredit Bulbank

"Негативно впечатление прави, когато кандидатът не е сигурен в себе си и се колебае. Ние уважаваме хората, които имат реална преценка за своите качества и умения и могат уверено да заявят очакванията си за заплата. Дори кандидатът да се подцени или надцени, винаги се опитваме да направим справедливо предложение."

Цвета Сирмай, консултант – Consulteam

"Кандидатите трябва да отговорят какво наистина би ги мотивирало, като преди това бих ги посъветвала да преценят дали заплащането, което очакват, е релевантно за позицията и за опита, който се изисква. Дали наистина могат да предложат всичко, което се очаква от тях, или ще има период на обучение. Добре е да са проучили и какви са нивата на заплащане за подобна позиция."

Христо Георгиев, Human Capital Manager – Telerik

"По време на интервю за работа човек трябва да покаже ентусиазъм и желание от съвсем друга светлина. Мотивацията трябва да идва от компанията, от типа работа, а не от възнаграждението. Въпросите, които кандидатите трябва да си задават, са дали компанията предлага възможности за развитие и дали след една година е възможно възнаграждението му да е увеличено два пъти."

Елена Димова, мениджър "Подбор" – Monday

"Въпросът за заплатата не трябва да е тема табу. Хората не бива да се притесняват да споделят какво би ги удовлетворило за съответната позиция. Но трябва да могат да се обосноват защо искат такова заплащане. Колкото по-откровена е дискусията между двете страни, толкова е по-ползотворна."

Как се възприема, ако кандидатът пръв попита за заплатата?
Според Цвета Сирмай често се случва кандидатите първи да попитат какво е възнаграждението за позицията. „Някои задават този въпрос още по телефона, когато ги каним на интервю”, казва тя. По думите й това не създава негативно отношение към кандидата, но по време на самото интервю прави заключение дали заплащането е основен мотиватор за човека. „По време на срещата трябва да успее да докаже, че освен възнаграждението има и други цели”, обяснява Сирмай. Така смята и Елена Димова. „Ако кандидатът пръв подеме темата за заплащането, някои интервюиращи биха си помислили, че единственият мотив е заплащането, но за мен това не е проблем. Задача на интервюиращия е да установи кои други фактори биха имали значение за човека и до колко. Би било проблем, обаче, ако кандидатът наистина се интересуват единствено и само от парите. Защото, ако такъв човек стане част от екипа, той би се управлявал трудно, както и неговата мотивация”, обяснява мениджър подбор в Monday.

Ако интервюто върви към своя край, а темата за заплащането все още не се е коментирала, е нормално кандидатът да зададе този въпрос, смята Венцислав Петров от Manpower. „Но възпитано. Може да каже: „Понеже не коментирахме до момента, бих искал да ви попитам, приблизително колко мога да очаквам за подобна позиция”. Такава ситуация обаче е  хипотетична, защото няма работодател, който да не се интересува от това какво очаква кандидата”, споделя Венцислав Петров.

Ако кандидатът поиска по-ниска заплата от предвидената?
Едно от притесненията на кандидатите е, че могат да поискат по-малко пари от тези, които работодателят е предвидил като възнаграждение. HR специалистите обаче са категорични, че реално това не се случва. 
 „Скоро имаше конкурс, в който всички кандидати казаха, че очакват по-малка заплата от тази, която компанията предлагаше. Работодателят знаеше, че може да ги наеме на по-ниска заплата, но каза: „Не, за съм предвидил такова възнаграждение и ще го дам”, разказа пример от практиката си Десислава Бутилова от Synectica.

„Съобразяваме се със съответните нива на пазара и с проучванията, от които ползваме информация”, твърди Иван Папазов от UniCredit Bulbank. Венцислав Петров от Manpower обяснява, че всеки работодател има граници, в която се движи заплатата за определена позиция. И ако кандидатът получи работата, ще му се предложи заплатата, с която върви длъжността. „Ако работодателя е преценил, че за позицията търговец заплата е 1000 лв., няма да даде 500 лв. защото човекът така се е определил”, обяснява Петров. Така смятат и в   GLOBUL. „Ако кандидатът каже, че очаква 500 лева, а нашата заплата е 700 лв., ние ще му предложим 700 лв.”, казва ръководител  секция „Подбор на персонала” в мобилния оператор.  По същия начин ще постъпят и в софтуерната компания Telerik. „В случай, че кандидатът каже с 200 лева по-малко от долната граница, която сме предвидили, няма да му дадем по-малко пари. Той ще започне на същата заплата, на която са хората на неговото ниво и ще бъде мотивиран по същия начин”, твърди Христо Георгиев.

Какво не се възприема добре от HR специалистите?
Негативно впечатление на интервюиращия прави, когато кандидатът не е сигурен и се колебае, признава старши мениджърът в дирекция „Човешки ресурси” на UniCredit Bulbank Иван Папазов. Той съветва кандидатите да са уверени и да имат реална преценка. „Ако очакванията са твърде високи, а кандидатът не предлага висока квалификация или опит,  това показва нереална самооценка, и бихме предположили, че тя ще се отразява и в  работата на кандидата. Ако пък заяви ниска заплата, в сравнение с опита, който има, това означава, че има твърде ниска самооценка.”, допълни Папазов. 
Освен неувереното поведение, кандидатите не бива да определят желана работна заплата на база разходите си. Според доц. д-р Драгомир Бояджиев, управител на DB Interconsult има кандидати, които обясняват посочената сума с високите цени в магазините, необходимостта да се плаща наем, да се пътува до работата с автомобил. „Това е пример за формиране на бюджет не според това, което получавам, а според разходите, които трябва да покрия. Гледната точка на работодателя е съвсем различна. Той е готов да плати работна заплата, основана на приноса на бъдещия служител, а не на неговите разходи”.

Добре е да знаете, че...
Ако кандидатствате за позиция, която е по-висока от тази, която заемате, а индустрията е близка или същата, то тогава е нормално да определите исканото възнаграждението на база на пакета, който имате в момента, казва Елена Димова, мениджър подбор в Monday. Ако обаче човек прави по-драстична промяна, е добре да проучи преди интервюто, какви нива на заплащане са нормални за тази позиция и индустрия.  
По време на интервюто се дръжте уверено. Много хора се притесняват да комуникират сума, но има определени позиции, за които несигурноста и колебливостта не са приемливи. „Ако искате да работите като търговец или кандидатствате за позиция  свързана с комуникации, се изисква определено ниво на самоувереност”, обяснява Венцислав Петров от Manpower. Той допълва, че скромността в такива случаи означава, че тези хора, няма да вършат добре работата си.  
Дори и да знаете точно каква заплата ще поискате, не бързайте да повдигате темата за възнаграждението. „Изчакайте, разберете задълженията и отговорностите, които ще имате, защото без да знаете това, е трудно да искате определена сума и да се обосновете защо”, категоричен е доц. д-р Драгомир Бояджиев. 
Източник: Human Capital
бутони за социални мрежи