Select Language

неделя, 13 юни 2010 г.

Защо да четете на децата си?       Книгите разширяват хоризонта. Чрез слушане, децата се докосват до повече хора и места отколкото биха могли през краткото си детство. На удобния диван, родителите могат да заведат семейството Около света за 80 дни с Жул Верн
Разбирането от слушане идва преди разбирането от четене. Децата се учат да разбират понятия и да вадят изводи от историите, които чуват. Децата на които е четено имат по-силни езикови умения – богат речник и усъвършенствана памет и редица възможности. По-скоро се научават да четат трудни книги.Четенето учи на писане.  Добрите книги са дело на велики умове. Като ги слушат, децата се учат как звучи доброто писане.
      Историите преподават история. Историята е нещо, което трябва да се преживее, и това правим чрез историите.
Четенето на глас изгражда семейна връзка. Как да четете на глас?
   Майка ми ни четеше следобед, когато бяхме свършили с ученето. Използваше четенето на глас като награда. Молеше ни да сме тихи, но можехме да си играем с играчките. Искаше от нас да задаваме въпроси, ако не разбирахме нещо. Понякога тя задаваше въпроси, за да види дали разбираме всичко. Понякога ни караше да разкажем, това което сме чули в края на главата; това се нарича преразказ. Майка ни четеше около час или два в зависимост от това кога гласът й ще падне. Понякога продължавахме обвити с изключително хубава приказка през целия следобед. Като ни показваше нейната любов към четенето, мама запали любовта у нас. Татко четеше от друга книга преди лягане. Той четеше повече екшъни и приключения. Има нещо в Шерлок Холмс и истории като Островът на съкровищата, което ги прави подходящи за вечерно четене. Недейте да четете скучни книги. Четете книги, които ви ентусиазират. Децата ви също ще ги харесат. Предизвикайте себе си да четете книги, които смятате за трудни. Това е като да тренирате мускулите си за четене. Може да ви се струва, че малките деца първоначално не схващат нещо, но подробностите са се скрили в паметта им.
   Аудио книгите са прекрасни. Всяко представление добавя глас и изпълнение на четенето. Нашето семейство има любими четци. Аудио книгите са добри за пътувания. Ако ви плаши четенето на глас, може да започнете с аудио книги.
Автор: Натаниел Блудърн
     
бутони за социални мрежи