Select Language

сряда, 9 март 2011 г.

Оръжия за масово обезличаване

"След всичко, което съм видял през живота си и след цели трийсет години на бойното поле на училището, съм стигнал до заключение, че на света геният се среща по-рядко от посредствеността. Ние просто потискаме гения, защото още не сме намерили начин да управляваме население, състоящо се от образовани хора. Мисля, че този проблем има едно съвсем елегантно и просто решение. Нека се управляват само.
Наистина ли ни трябва училище? Говоря не за образование, а за насилствено школуване: шест часа дневно, пет дни в седмицата, девет месеца в годината в продължение на дванайсет години. Дали тази убийствена, рутинна дейност е наистина наложителна?
В тази страна са ни учили (т.е. школували) да мислим, че "успехът" е синоним на "школуването" или най-малкото зависим от него. В исторически план обаче това изобщо не е вярно - нито в интелектуалното, нито във финансово отношение. Днес по целия свят има достатъчно много хора, които намират начин да се образоват и без да прибягват до услугите на задължителното средно образование в училища, които прекалено често приличат на затвори."
Джон Гатоу
Книгата може да бъде закупена от книжарница Хеликон на цена от 16лв, или онлайн на цена от 15,20лв от ТУК.