Select Language

неделя, 20 март 2011 г.

Как да станеш необходим- от Гари Демар

1.Чети поне по 10 страници на ден от нехудожествена литература в различни категории: наука, история, литература, музика, изкуства, научна фантастика, богословие, икономика и т.н. Увеличавай четенето с една страница на ден докато стигнеш до 20 страници на ден. Р. Дж. Ръшдуни четеше поне по една книга на ден – “подчертана, със собствен индекс на края на книгата – 6 дни в седмицата в продължение на 25 години. След това продължи в същия дух още 25 години.” Така прави и ти. За 10 дена ще си прочел книга от 200 страници. Това е повече от 35 книги на година. След 10 години ще си прочел 350 книги. След 40 години – 1400 книги. Увеличавай четенето с една страница на ден и през живота си ще си прочел повече книги, отколкото повечето хора са виждали в местната обществена библиотека.
2. Научи се да преглеждаш една книга така, че да можеш да прецениш дали си струва да я прочетеш цялата. Научи се да четеш бързо, за да добиваш информация от книгите.
3. Води си бележник с прозрения, които си добил, факти, добре изразени истини и нови речникови думи. Аз използвам “Moleskine Notebooks.” Нося си го навсякъде. Не можеш да се доверяваш на паметта си.
4. Всяка година, чети поне по една книга от категория, която смяташ за трудна или дори скучна, за да можеш да коментираш пет принципа относно този предмет. Представи си, че си на празненство и около теб постоянно се навърта някой, който е маниак на тема механика. Ако си чел, може да се сприятелиш с него.
5. Поемай инициатива и задавай въпроси на хора, които знаят повече от теб. Ако си млад, това означава да питаш почти всички, които срещаш. Слушай повече, отколкото да говориш. Ако някой отговор не ти е ясен, питай за пояснение. Научавай поне по 10 нови неща всеки ден.
6. Научи се да говориш без да използваш излишни думи като “такова”, “нали” и др.
7. Научи се да говориш в продължение на 12 минути без да използваш бележки. Ако някога ти се наложи да импровизираш, бъди готов да говориш за не повече от 3 минути. Често, кратко казаното е по-съществено. Когато някой те покани да говориш и ти сложи ограничение, НЕ ГО надхвърляй. По-добре хората да казват, “Иска ми се да имаше повече време” отколкото “Кога ще свърши?”
8. Започни свой собствен бизнес, за да разбереш колко е трудно да ръководиш компания и колко е трудно да печелиш, да назначаваш и да уволняваш работници (повечето от които не са квалифицирани за работата), да продаваш, да попълваш формуляри, плащаш данъци, попълваш формуляри, плащаш данъци, попълваш формуляри, плащаш данъци.
9. Не се страхувай от провал. Едни от най-добрите уроци, които можеш да научиш са от неуспех, но само ако решиш да се учиш от тях.
10.“Силата Ми в немощ се показва съвършена” (2 Коринтяни 12:9). Понякога (в повечето случаи) Бог използва твоята слабост повече от силата ти, за да те превърне в човека, който Той иска да бъдеш.
Статията е взета от: Блог "Парчета разум"