Select Language

събота, 24 април 2010 г.

Поставяне на цели

Представете си, че сте на 70 години. Семейството ви присъства на рождения ви ден. Всички ваши деца и внуци са там. Те крещят, „Реч!, Реч!” Какво ще им разкажете за вашите най-велики успехи, как сте ги постигнали, и какви уроци сте научили в рамките на 5 минути, така че да запомнят поне половината от това, което сте казали? Започнете да планирате отсега за този рожден ден. За да направите планове, трябва да отговорите на трите най-трудни въпроса във вашият живот:
Какво искам да постигна?
Колко скоро искам да го постигна?
Колко бих платил, за да го постигна?
Запомнете тези принципи:
  1. Можете да промените цел.
  2. Можете да промените план.
  3. Лош план е по-добър от никакъв план.
Тефтер с цели
Купете тефтер. Купете хартия на редове. Купете някакви разделители за страници. Поставете хартията на последната страница на тефтера. Използвайте като начална точка датата на която сте започнали тефтера като напишете следните дати върху разделителите:
  1. След три месеца
  2. След шест месеца
  3. След една година
  4. На 18 години
  5. На 21 години
  6. На  30 години
  7. На 40 години
  8. На 50 години
  9. На 65 години (възраст при която обикновено се пенсионират)
  10. На 70 години
  11. Четене на вашата последна воля и завещание
Върху листът хартия, напишете вашите цели. Колкото по-надалеч, толкова по-големи цели. Целете се много високо. Използвайте тези категории за вашите цели от дата 1-10:
  1. Пари
  2. Влияние
  3. Завещание (ако умрете през този ден)
Колкото до категория #11, никога не забравяйте: „Колко оставя човек след себе си?” „Всичко!”
Всеки ден, при който идва дата с разделител, вземете тефтера и напишете на нова страница, ако следвате плана, защо го следвате, или защо сте пропуснали програмата. После напишете точни планове, как да посрещнете следващата дата. Имате право да променяте целите до другата секция. Не изхвърляйте листите с първоначалните си цели. Запишете на тази страница, защо сте ги променили.
След една година добавете нови разделители:
  1. Три месеца
  2. Шест месеца
  3. Една година
Правете това всяка година. Винаги имайте краткосрочни цели записани в тримесечни сегменти. Отнасяйте се към списъка си на всеки три месеца.
Когато започнете да се срещате сериозно с партньор, помолете бъдещата си половинка да участва с вас в това начинание. Така ще откриете, дали връзката ви има бъдеще. Ако нямате вече попълнен тефтер, които да използвате като пример, вашето настояване другият да го направи, не е сериозно.
От този момент и двамата трябва да поддържате тефтер.
Бюджет
Трябва да започнете да правите бюджет. Имате два основни временни актива: време и пари. Целият ни живот е размяна между пари и време. В свят на ограничени икономически ресурси, вие или купувате това, което искате като заплащате с пари (стоки/услуги) или чакате.
Трябва да направите бюджет за парите си. Ако имате компютър използвайте Quicken. Ако нямате, направете го на ръка. Но потърсете помощ в началото от някой, който ползва Quicken. Трябва да отделите 10% за църквата (плащайте първо на Бога) и 15% за спестяване (плащайте на себе си на второ място), които няма да изхарчите, освен за капитални активи. Това са недосегаеми пари за остатъка на живота ви. Трябва да сте способни да видите, къде отиват парите ви. Имате нужда от бюджет.
Направете бюджет за времето си. Купете евтина джобна имитация на Day-Timer. Започнете да го използвате в училище. Трябва да сте способни да видите, къде отива времето ви. Имате нужда от бюджет.
Управлението на времето е много по-важно от управлението на парите. Работете върху това.
Цялата статия можете да прочетете в блогът на Явор Русинов "Федерално видение", като натиснете ТУК

бутони за социални мрежи